Gösta "Snoddas" Nordberg

Vad gjorde "Snoddas på Nyborg?

Under sin turné under 50-talet bodde Gösta ”Snoddas” Nordgren hos Anna och Karl på Nyborg. Varför bodde han där? Snoddas manager hette Torsten Adenby och tillsammans med sin fru Maja Andersson bodde de på Brinkstorp (som denna sida handlar om) under sommarmånaderna. Maja Anderssons mor hette Hulda och var brorsdotter till Per-Johan Brink som några generationer tillbaka brukade Brinkstorp. Torsten Adenby var journalist och PR-man. Som manager hjälpte Torsten Adenby till att göra Snoddas till stor stjärna. Torsten var född 2 december 1918 och dog 23 oktober 1992

Gösta "Snoddas" Nordgren. En gissning är att han sjunger den kända låten "Flottarkärlek"

Snoddas feber

Man kan tänka sig att det var stor uppståndelse när självaste Snoddas var på besök.

På nedanstående bild är många släktingar och vänner samlade på gårdsplanen på Nyborg. De flesta känner jag igen men inte alla, kanske du vet?

- Killen längst till vänster vet jag inte vem det är.

- Näst längst till vänster står Harry Sundberg (min farbror)

- Hängande på Snoddas bildörr står Snoddas själv och managern Torsten Adenby.

- Bakom/emellan Snoddas och Torsten står en kille som jag inte känner igen.

- Längst fram står Viktor Augustsson (min farmors far), som bodde på Alebäck

- Bakom Viktors vänstra axel syns Bertil Viktorsson (farmors bror)

- Nästa person till höger är Anna Spång (min farmor mors syster)

- Bakom till höger står Anna Setterberg (min farfars syster)

- Flickan höger om Viktor är Ingela Julin (dotter till farmors syster Ella Julin)

- Bakom Ingela står Anna Sundberg (min farmor)

- Till höger om Ingela står en kille med en boll i handen, det är Börje Sundberg (min far)

- Till höger om Börje står hans bror Anders Sundberg (min farbror)

- Bakom/mellan Börje och Anders står Hilma Augustsson (min farmors mor)

- Bakom Börje står ytterligare två män som jag inte vet vilka de är

- Längst till höger står Karl Sundberg (min farfar)

Snoddas fakta

"Snoddas" var flottare till yrket och bandyspelare i Bollnäs GIF. Han slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen. Gösta Nordgren orsakade då vad som än idag kallas för "Snoddasfeber". I programmet framförde "Snoddas" sången Flottarkärlek, som sedan blev hans signaturmelodi och dessutom en landsplåga. I ursprungsversionen av Flottarkärlek fanns inte den kända strofen "Hadderian Haddera" med. Den lades till först i efterhand och till den skivinspelning som gjordes.

 

Göstas pappa, Kalle Nordgren, var bland annat fiskhandlare och sålde kondomer och kallades därför "Gummi-Kalle". Sonen Gösta hängde ofta med i strömmingsbilen och fick därför öknamnet "Gummisnodden". Senare förvandlades "Gummisnodden" till "Snoddas" kort och gott.

 

"Snoddas" turnerade på 70-talet tillsammans med Arne Qvick (ofta tilltalad Arne "Rosen" Qvick efter sin hit med samma namn), även han från Bollnäs.

 

"Snoddas" avled plötsligt 1981, 54 år gammal, när han spelade innebandy med handikappade ungdomar på ett sjukhus i Vänersborg.

 

Många har senare velat se "Snoddas" succé som en sorts masspsykos eller kanske som en personlig tragedi. Andra hävdar med bestämdhet att "Snoddas" inte påverkades ett dyft av framgångarna eller förändrades av turbulensen och den plötsliga uppmärksamheten kring hans enkla person.

 

På Brotorget i Bollnäs finns en relief som en hyllning till "Snoddas". Det så kallade "Snoddaståget" är ett inslag i stadskärnan på sommaren där det bjuder yngre och äldre folk på en tur. "Brandmannen" brukar agera lokförare.

 

Flottaren Snoddas en skapelse av Torsten Adenby?

Vid de riksomfattande turnéer som följde på Snoddas genomslag i Karusellen medföljde bland annat en enkel fiskeeka som påstods vara Snoddas egen. Fansen plockade bitar ur ekan som souvenirer så att under en sommar kom man att förbruka hela tre ekor. Att Snoddas skulle ha varit flottare betvivlas av dem som minns honom som fiskhandlarbiträde. Men eftersom "Flottarkärlek" var det stora numret lanserade Torsten Adenby detta yrke i idolens cv.

Källa: Wikipedia

Gösta "Snoddas" Nordgren. Bilden tagen på Nyborg.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS