Broddetorp

Historik

Broddetorp är en småort i Falköpings kommun. Den är belägen norr om Falköping, sydost om Skara och sydväst om Skövde, avståndet till samtliga tre städer är två mil. Bara några km till Hornborgasjön som är mest känd för tranorna på våren.

 

Från första början bestod Broddetorp av två gårdar som heter Per-Håkansgården och Afzegården, Broddetorps gamla kyrka och tillhörande Prästgård.

 

Själva orten där den ligger idag växte upp kring en järnvägsstation med samma namn, som låg här 1874-1961.

 

Broddetorp är en socken i Gudhems härad i Västergötland. Gamla Broddetorps församling i Skara stift ingår sedan 1 januari 2006 i den nya Hornborga församling. 1989 utökades Broddetorps socken genom att införliva församlingarna Bolum, Hornborga och Sätuna.

 

Broddetorps socken består av en fullåkersbygd mellan Brunnhemsberget och ån Slafsan. I Broddetorps socken har ungefär 50 fornlämningar hittats. Förutom några boplatser och fynd från stenåldern märks främst gravar och några mindre gravfält av äldre järnålderskaraktär.

 

År 1821 blev Broddetorps kyrka gemensam för de fyra socknarna Broddetorp, Hornborga, Bolum samt Sätuna. Med anledning av detta revs de gamla medeltida kyrkorna.

 

Broddetorps medeltida, romanska stenkyrka revs sedan den gemensamma kyrkan tagits i bruk. Av denna medeltida kyrka återstår en ruinkulle och en ödekyrkogård. Från denna kyrka härstammar det kända Broddetorpsantemensalet. Broddetorps kyrka ligger, trots namnet, inom Bolums gränser. Broddetorps församling upphörde 2006, då den slogs samman med Håkantorp, Segerstad och Valtorp till den nygamla Hornborga församling.

 

Namnet skrevs år 1439 Brwddatorpa sokn. Det innehåller mansnamnet Brudde = "Brodde" samt torp = "nybygge".

Broddetorp tågstation 1920

Idag

Broddetorp är idag en bygd med stor framtidstro och framåtanda

 

Broddetorp är omgivet av en otroligt vacker natur med ett rikt djurliv. Det bor cirka 800 personer i och runt Broddetorp och är den ort i Falköpings kommun som stadigt ökar mest i antal varje år.

 

Bygden är aktiv

Det arrangeras bland annat bygdedagar så som Broddetorpada'n och Sätunada'n, tipspromenader och cafékvällar med underhållning.

Föreningslivet är väl utvecklat med en rad aktiviteter för både stora och små. I nya gymnastikhallen pågår innebandy, fotboll, linedance, motionsgympa, m.m.

 

Handel, skola och barnomsorg

Servicen på orten är god med både välsorterad ICA-affär med lokala produkter, bensinstation och bygghandel. Under 2004 gjordes en storsatsning på Broddetorps skola med ny gymnastiksal, slöjdsal, bibliotek, samt cafédel för både möten och fester. I vår ljusa och moderna skola får barnen en trygg och lärorik skoltid, från förskoleåldern upp till årskurs 5.

 

Småföretagandet spirar

Det finns idag cirka 30 olika företag i bygden med varierande verksamheter så som sjukgymnastik, läkarmottagning, byggföretag, måleri, åkeri, skomakeri, klädsömnad, frisör, aktiva lantbruksföretag, arbetsmiljö och bullersanering, konferensanläggning, vandrarhem och mycket mera. Det bor många konstnärer, som också verkar i bygden.

 

Framtidsbygd på forntidsmark

Naturen är vacker och lättillgänglig via flera vandringsleder, där ett rikt fågelliv och en sprudlande växtlighet ramar in vandringen. Du kan söka lugnet i en vacker bokskog eller bada i vår alldeles egna skogssjö med fint iordningställd badplats. Vår bygd är en mycket gammal kultur och jordbruksbygd rik på intressanta fornminnen och upplevelser.

Bild tagen 2009 på gatan bakom den gamla sationsbygganden.