Fotoalbum

Jag har fått en del material från Gunnar Karlsson, Loringa.

Alfred Lindströms gamla trampsvarv

 

Alfred Lindströms gamla trampsvarv finns i Gunnar Karlssons ägo i Loringa. Gunnar är son till Evald och Gunhild Karlsson, som bodde på Botorp (granne med Brunnstorpet). Gunhild och min farmor Anna var syskon.

 

Gunnar berättar om svarven:

”Svarven är nog inget hemmabygge eftersom det finns många smidda detaljer som är mer avancerade och detta tyder på någon form av serietillverkning. Spindellagringen består av en kona på axel, spelet justeras med en gängad dubb som sitter i trästativet. Svänghjulet sitter mellan dubbar som kan justeras. I svänghjulet satt en gammal slägga som balansmotvikt till trampan. Tog med originalverktygen på en bild.

Svarven hur funnits i min fars snickarverkstad så länge jag kan komma ihåg. Jag vet inte om han fått eller köpt den efter Augustas död. På 1950-talet brukade min far åkern framför huset. Han hade även tillgång till huset och hade bl a hässjestör i stora rummet. I slutet av 50-talet tog Bergvall från skara över huset. Han var rälsbussförare och det var inte ovanligt att tåget stannade vid "Yngves" när han lastade av byggmaterial från den lilla släpvagnen som alltid följde de gula rälsbussarna.”

Du kan läsa mer om Alfred och hans familj under Gamla småställen/Brunnstorpet.

Nedan ser du bilder på den gamla svarven, klicka på bilden så får du upp en större bild.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS